Ēdiens ir pamatvajadzība – tik pierasta, ka esam aizmirsuši par to pat domāt. Mūsu steidzīgā gadsimta nodeva ir tāda, ka bieži vien ikdienā neizdodas iedziļināties pārtikas produktu stāstā – to tapšanas procesā, ceļā līdz mums un tajā, kā pārtika, kuru izvēlamies, ietekmēs mūsu veselību, dzīves kvalitāti un – jā, mūsu nākotni.
Pētījumi, kas pēdējos gados ir veikti Eiropā, lai analizētu patērētāju ietekmi uz vidi, parāda, ka gandrīz puse cilvēka radītās ietekmes uz vidi ir tieši vai netieši saistīta ar pārtiku. Arī latvieši steidz «progresa» virzienā septiņjūdžu jeb, precīzāk sakot, 42. izmēra zābakos, jo 42% no kopējā Latvijas iedzīvotāju patēriņa ekopēdas nospieduma veido tieši pārtikas patēriņš.
Raksta turpinājumu lasiet pdf formātā VV 05/2014
Zane Ruģēna, Jānis Brizga