Ciemojoties Rīgā pie mammas, pamanīju, ka viņa ka jas biezumus vairs nelej podā vai izlietnē, kā darīja kādreiz, un pat nekrata miskastē. Viss nonāk spainītī, kas brīvdienās tiek aizvests uz Smārdi, lai ar tā saturu mēslotu puķes. Tad atcerējos, ka arī man reiz bija ideja trūdošos atkritumus lietderīgi izmantot. Dzīvojam daudzdzīvokļu namā Saulkrastos, un kopš atkritumus apsaimnieko ZAAO, šķirošana ir kļuvusi par vienkāršu ikdienas sastāvdaļu. Nešķirojamos atkritumos nonāk vien taukainie papīri, krējuma plastmasas trauciņi, sviesta paciņu papīrs un citi nieki, kurus šķiroto atkritumu konteineros nedrīkst mest. Miskaste pildās lēnām, taču jāiznes bieži, jo tur ir mizas, istabas augu lapas un olu čaumalas, kas drīz vien sāk nepatīkami ost. Prātoju, ko ar šiem atkritumiem darīt. Ja dzīvotu privātmājā, mums būtu komposta kaudze. Bet dzīvoklī? Nolēmu virtuvē nolikt komposta tvertni. Pirms tam interneta plašumos meklēju, kāda ir citu cilvēku pieredze un risinājumi. Biju patīkami pārsteigta, ka tīmeklī atradu daudz padomu, kā soli pa solim gatavot kompostu iekštelpās, kā par to rūpēties, un ieteikumi, ko darīt ar sakompostēto materiālu.
Raksta turpinājumu lasiet pdf formātā VV 06/2014
Daiga Brakmane