Vai viegli pārtikt tikai no bioloģiski sertificētiem pārtikas produktiem? Kādam tas varbūt ir viegli, citam – ne. Man tas prasīja vairākus gadus vairākos piegājienos:
- pirms gadiem 20 bioloģiskā pārtika pie mums nebija nopērkama;
- kad pirms gadiem 15 bioloģiskie pārtikas produkti Latvijā parādījās, tie bija ļoti dārgi un sagādāja negaidītus pārsteigumus;
- jo vairāk lasīju par konvencionālās pārtikas ietekmi uz vidi un veselību, jo labāk sapratu – ir neprāts neizvēlēties bioloģiski serti cētus pārtikas produktus. Bet kur un kā pie tiem tikt?
- ekoveikaliņos sāku pirkt tos produktus, kas, konvencionāli ražoti, ir visnevēlamākie: gaļu, piena produktus, graudus, pārslas, miltus;
- aizvien biežāk iepērkos ekoveikalos un iepazīstos ar tiešo pirkšanu.
Mana pirmā pieredze ar bioloģisko pārtiku bija Vācijā. Tur debesis bija zilākas, zāle zaļāka, un cilvēki zināja, kas ir bioloģiski sertificēti pārtikas produkti. Pirms gadiem desmit vācu studentu viesnīcā, kur notika seminārs, bija veselīgs ēdiens no tuvējās bioloģiskās lauksaimniecības. Turpmāk ik reizi, kad ciemojos Vācijā, ievēroju, ka bioloģiski serti cētu produktu piedāvājums aizvien pieaug – šeit bija pat bioloģiski serti cētu pārtikas produktu lielveikali!
Raksta turpinājumu lasiet pdf formātā VV 06/2014
Jana Simanovska